Wandelaars Marathon Amersfoort lopen vooral samen

Eerder zei EHBO-er en fanatiek wandelaar John van der Last het al: ’Voor een wandelaar is 21 kilometer niet ver.’ We zullen zien, maar dat het nieuwe onderdeel populair is mag blijken uit het gestaag groeiende aantal inschrijvingen. Volgens de organiserende stichting Marathon Amersfoort is het opvallend dat de wandelaars niet met name afkomstig zijn uit Amersfoort, maar uit heel Nederland, en dat ze zich vooral samen inschrijven. Soms met z’n twee, soms als groep. We kozen een Amersfoortse wandelgroep uit, die ook nog eens bijna allemaal in dezelfde straat wonen.

“Of wij fanatieke wandelaars zijn? Nou ja, we lopen wel regelmatig, en dan dus met z’n zessen,” zegt Marcel Heerschop. “Elk seizoen wel een weekend, dus minstens vier keer per jaar. Meestal combineren we het wandelen met iets culinairs of cultureels. We gaan ook wel ‘over de grens’. Zo hebben we eerder rond Gent en Brugge gewandeld en zo’n wandeling afgesloten met een heerlijke kookworkshop. Ook hebben we bijvoorbeeld samen deelgenomen aan de ‘Tocht om de Noord’ in Groningen en de ‘Scheveningen City Lightwalk’.”

Op deze manier combineerde de Amersfoortse wandelgroep ook een weekeindje wandelen in Zuid-Limburg. “Die wandeling was een mooie mix van het Pieterpad en de Pelgrimsroute, en door ons dus gecombineerd met cultuur: een concert op het Vrijthof in Maastricht. Afgelopen winter hebben we een prachtige wandeling gedaan dwars door de Kennemerduinen, met in hetzelfde weekeinde een stadswandeling door Haarlem en als afsluiting een heerlijk etentje.”

“Toen we de aankondiging van de 21 kilometer wandelmarathon op zondag 10 juni zagen, wisten we het meteen: dát gaan we doen! We hebben er echt zin in. Die afstand past ook precies: meestal lopen we zo’n twintig tot vijfentwintig kilometer op een dag. En ach ja, een keertje in je eigen bed slapen na zo’n wandeling is ook wel weer lekker.”

Foto: achter v.l.n.r. Frans, Anja en Marcel, voor v.l.n.r. Esther, Cisca en Maurits.