“Voor een wandelaar is 21 kilometer niet veel”

“Voor een wandelaar is 21 kilometer niet veel hoor!” André van der Last kan het weten. Sinds jaar en dag is hij actief voor de wandelsport. Hij was verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Wandelbond (KNWB) en organiseerde internationale vierdaagse wandelevents. “Samen met mijn broer John organiseer ik half april een wandelvierdaagse op Mallorca. Een prachtig eiland om te wandelen en altijd aangenaam weer natuurlijk. We verwachten daar straks ongeveer 800 Nederlandse wandelaars aan de start.”

“En veel Belgen”, vult broer John aan. “In België is de wandelsport nog populairder dan in Nederland. De wandelbond bij onze zuiderburen telt 80.000 leden, de Nederlandse KNWB telt ongeveer 50.000 leden.”  Op zondag 10 juni tijdens de Marathon Amersfoort is John van der Last verantwoordelijk voor het team EHBO-ers dat hardlopers én wandelaars terzijde staat. “Wij hebben mensen bij elke verzorgingspost staan. Zij gaan ook de stempelkaarten van de wandelaars afstempelen. Ja echt, wandelaars hechten aan dergelijke dingen. Gewoon een stempelkaart, met duidelijke informatie over het parcours. En denk aan een bankje en een tafeltje bij de verzorgingsposten, waar ze hun broodje kunnen eten.”

John verwacht dat de meeste wandelaars met ongeveer 5 uur wandelen binnen zijn. “Leuk dat ze ook een medaille krijgen aan de finish!” Ten slotte vragen de beide heren hoe het zit met de koffie onderweg. “Alleen sportdrank en water?” Het advies van de beide wandelexperts is daar wel rekening mee te houden. “Geef op de stempelkaart of op de app maar aan waar de koffietentjes zitten. Maar vertel de wandelaars ook dat ze op tijd binnen moeten zijn. Anders komen ze doodleuk binnenlopen als de finish al lang is opgeruimd.”

(foto v.l.n.r. John van der Last, André van der Last)

Inschrijven voor de 21 KM Wandel Marathon op zondag 10 juni (start 10.35 uur) kan via deze link.