“Een jaar met dure duurlopen”

Hij woont in Schiedam, is lid van AV Fortuna en neemt deel aan de Marathon Amersfoort op 10 juni. Tot zover niets bijzonders. Maar Egbert van Dijk loopt op 10 juni in Amersfoort wel even zijn geplande 126e! marathon. En nog wat; in januari is Egbert 73 jaar geworden. Met zijn leeftijd behoort hij tot een select groepje Nederlandse 70-plussers dat regelmatig marathons loopt.  Regelmatig? “Ik probeer één marathon per maand als duurloop te doen”, bevestigd hij. “Vorig jaar heb ik er ook precies twaalf gelopen. Allemaal in Nederland en dat valt niet mee. In augustus bijvoorbeeld zijn er geen marathons. Ook januari valt af, Apeldoorn is immers gestopt met de 42 kilometer.”

Egbert van Dijk verwacht in Amersfoort zijn 126e marathon te lopen

De komende weken staat er elke twee weken een marathon op zijn programma. “Over twee weken loop ik de Rotterdam Marathon, daarna de Marathon Enschede, dan Tilburg, vervolgens Leiden, Amersfoort, Sneek. Steeds eventjes twee weken herstellen. Dat is voor mij genoeg.” Maar ook Europa is voor hem geen onbekend terrein. “In 2000 heb ik marathons gelopen in 10 Europese hoofdsteden.  Op 1 januari Rome. Die Italianen hadden vanwege het nieuwe millennium de Rome Marathon speciaal verplaatst naar 1 januari. Daarna liep ik Parijs, London, Madrid, Stockholm, Helsinki, Berlijn, Boedapest en Athene. En Amsterdam natuurlijk! Tja, dat was een duur jaar met al die dure duurlopen!”

Midden jaren zeventig kwam Van Dijk als student voor een stage terecht in Hopkinton, Massachusetts. “Ik was destijds meer een fanatiek wielrenner. Bij het gastgezin waar ik was, logeerden allemaal atleten die deelnamen aan de Boston Marathon. En de start van deze marathon is in Hopkinton. Ik had zoiets nog nooit gezien. Wat een mensenmassa! Twintigduizend hardlopers werd mij verteld. Dat was wel wat anders dan het wielerpeloton wat ik gewend was!”

Na zijn studie kwam er minder van sporten en kwamen er, als automatiseerder, de nodige kilootjes bij. Om daar wat tegen te doen, besluit hij te gaan hardlopen. Hij weegt dan 95 kilo. Na de nodige trainingskilometers en ruim 20 kilo lichter waagt hij zich in 1996 aan zijn eerste marathon, in Amsterdam. De gedenkwaardige editie die in de Arena finishte. Hij is dan 51.  In 1998 gaat Egbert van Dijk terug naar Hopkinton om zijn gastgezin op te zoeken en om zelf de Boston marathon te lopen.

Na ruim 20 jaar staat de teller inmiddels op 121.  “Dat stelt nog niet veel voor hoor. Op de echte lijstjes kom je pas terecht als je er 300 gelopen hebt. Amersfoort heb ik ook een paar keer gedaan. Met een route die over de Vlasakkers liep. Man wat was dat zwaar! Maar ik ben toen ook te hard van stapel gelopen. Wat zat ik stuk! Je moet je race goed opbouwen. Mijn advies aan alle lopers is vooral te luisteren naar je lichaam. Kijk niet steeds naar je klokje en loop zodat je je lekker voelt. Ga vooral niet pushen.”

Op zondag 10 juni staat Van Dijk tussen enkele honderden marathonlopers op het Eemplein. Zijn 126e marathon kan dan in het dikke plakboek. “Wel jammer dat Amersfoort twee ronden is. Maar ja het is ook wel gezellig. Je ziet hier ook veel mensen langs het parcours. Zo’n estafette en zo’n wandeltocht geeft ook meer leven. Ik heb er echt zin in hoor!”