Fikse fietstocht voor Alzheimer onderzoek

Een team medewerkers van de Marathon Amersfoort heeft afgelopen weekeinde meegedaan aan een wielertocht ten bate van onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Aan de toertocht 2Bike4Alzheimer´ over 400 kilometer rondom Amersfoort werd door dertien teams meegedaan. Twee leden van het team, Mik Borsten en Imke Hartogs, fietsten alle vijf lussen van 80 kilometer. ”Dat was wel even bikkelen´, zegt Imke Hartogs. `Ik heb nooit eerder zo´n lange tocht gereden. De Elfstedentocht van 230 kilometer was tot nu toe mijn langste afstand. Na drie lussen en 240 kilometer hebben Mik en ik een paar uurtjes rust gepakt voor we aan de laatste 160 kilometer begonnen.”

Het overigens enige Amersfoortse team dat aan deze tocht heeft deelgenomen heeft ruim 2000 euro opgehaald voor het Alzheimer onderzoek. Vlak voor de start bij het Eemklooster ontving VUmc onderzoeker Jan van Weering een cheque van 56.000 euro, bijeengebracht door alle deelnemende teams. Wethouder Fleur Imming gaf om 11.00 uur het startsein waarna de teams begonnen aan de eerste lus van 80 kilometer.

De vijfde en laatste lus van die het team Marathon Amersfoort moest afleggen, startte zondagmorgen in alle vroegte en in een dikke mist. ”We zijn blij dat zoveel mensen een bijdrage hebben gegeven”, zegt Jaap Hengeveld, een van de andere deelnemers van het team Marathon Amersfoort. ”Wat de ziekte aanricht maak ik van nabij mee, met mijn zus die aan Alzheimer lijdt. Het is triest om te zien hoe hard haar cognitieve vermogens achteruit gaan. We moeten er alles aan doen om Alzheimer te stoppen. Volgend jaar doen we natuurlijk weer mee, en hopen met dit beetje spierpijn dubbel zoveel geld op te halen.”