Budget voor plaatsen AED’s bij Amersfoortse sportverenigingen

De stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort heeft in 2017 meer dan 50 AED’s tot haar beschikking gekregen. Veel AED-eigenaren hebben gehoor gegeven aan de oproep van het netwerk om hun bestaande AED aan te melden bij HartslagNu. Op deze manier is de AED beschikbaar voor de Amersfoortse burgerhulpverleners. Nog beter is het om de AED in een buitenkast te plaatsen, zodat deze op 24/7 basis beschikbaar is. Burgerhulpverleners die opgeroepen worden door de 112-meldkamer voor hulp bij een hartstilstand in hun buurt, krijgen de locatie van een beschikbare AED door en de code van het slot van de buitenkast. Zij brengen de AED naar het slachtoffer en sluiten de AED aan, nog voor de komst van de ambulance. Zo stijgen de overlevingskansen van het slachtoffer substantieel. De AED-eigenaar kan vanaf 1 januari 2018 de kosten van het vervangen van de electroden die gebruikt zijn bij een reanimatie, declareren bij de regionale ambulancedienst.

Subsidie voor buitenkasten sportverenigingen
De gemeenteraad van Amersfoort heeft recent een amendement op de gemeentebegroting aangenomen. Er is 30.000 Euro subsidie beschikbaar gesteld voor het plaatsen van meer dan 60 AED-buitenkasten, te beginnen bij de Amersfoortse sportlocaties. Wij gaan daarvoor samen met de Amersfoortse Sportfederatie een plan opstellen. De bedoeling is dat zoveel mogelijk AED-eigenaren hun bestaande AED in een buitenkast plaatsen. Niet alle AED’s zijn hiervoor geschikt. Daarvoor ontwikkelt het netwerk een plan om verouderde AED’s om te ruilen voor de allernieuwste versie. Binnenkort meer nieuws hierover via de Amersfoortse Sportfederatie.

In het afgelopen kwartaal hebben Tennisvereniging Hooglanderveen en de Biljartvereniging B’67 al het goede voorbeeld gegeven. Het reanimatienetwerk heeft 24 van de leden en aanhangers van de tennisvereniging opgeleid tot burgerhulpverlener. Tevens is de bestaande AED van de vereniging in een buitenkast opgehangen om Hooglanderveen hartveiliger te maken. De biljartvereniging heeft ter gelegenheid van een jubileumfeest een AED aangeschaft via het netwerk. De straatbewoners rondom het clubgebouw hebben met elkaar de buitenkast bekostigd. Ook hier zijn een aantal leden van de vereniging en een aantal straatbewoners door het netwerk opgeleid tot burgerhulpverlener.

Tot slot heeft de SRO via het netwerk 12 buitenkasten van de Hartstichting ontvangen. Deze worden de komende weken uitgerold in de stad. Geschikte AED’s gaan dan de buitenkast in. De SRO is van plan AED’s aan te schaffen waar er geen geschikte AED’s zijn. Door deze samenwerkingen maakt het Reanimatie Netwerk Amersfoort de stad hartveilig.

Volg een cursus en word burgerhulpverlener
Meehelpen? Word dan burgerhulpverlener (de eerstvolgende cursussen zijn op 15 en 24 januari 2017. Kijk op www.reanimatiecursus-amersfoort.nl). Ken je een AED-eigenaar, bijvoorbeeld een sportvereniging? Suggereer om mee te doen door tenminste de AED aan te melden bij HartslagNu, maar liever deze ook in een buitenkast te plaatsen.