Een 10 km lopen in Noord-Korea: supergaaf!

“Op 29 oktober heb ik meegedaan aan de herfsteditie van de Pyongyang marathon en ik kan niet anders zeggen dan dat het de hardloopervaring van mijn leven was! Begin september boekte ik de reis, dus dat maakte het te kort dag om me fatsoenlijk voor te bereiden op de hele marathon. Vandaar dat ik koos voor de 10 km, dat was sowieso ook wat praktischer met het oog op mijn rondreis van 2 weken door het land.

“Na een officiële openingsceremonie klonk om 9:00 het startschot. Mijn benen waren, mede door de sightseeing van de dagen ervoor niet super, maar ik had er ongelofelijk veel zin in. Het 1e deel stond de wind pal tegen, dus ik probeerde zo goed en kwaad als het ging achter de smalle kleine ruggetjes van de Noord-Koreaanse deelnemers uit de wind te lopen. Uit ervaring kan ik nu zeggen dat de rug van de gemiddelde Nederlander daar toch beter geschikt voor is. Na 2,5 km versnelde ik en liep stapje voor stapje verder weg bij mijn Noord-Koreaanse tegenstanders. Uiteindelijk had ik bij het keerpunt na 5 km al een ruime voorsprong en gaf mijn klokje aan dat er 18 minuten en 9 seconden verstreken waren. Op dat moment voelde ik dat ik kon winnen en dat gaf me vleugels. Omdat de politiemotor-escorte die mij de hele wedstrijd begeleidde een afslag te vroeg nam, moest ik een krappe 100 meter extra afleggen.  Maar eenmaal weer op de goede weg gaf dat me een extra boost om alles dat ik nog in me had eruit te gooien. De laatste km vloog in 3:11 voorbij, met als resultaat een eindtijd van 35:52 en een mooie 1e plek, met bijbehorende huldiging! Echt fantastisch!

“Ik kan iedereen die een keer iets bijzonders wil doen aanraden om een kijkje te nemen in Noord-Korea. Van oorlogsdreiging heb ik weinig gemerkt en het is werkelijk waar een schitterend land! Als je daarnaast nog een speciale wedstrijd wilt hardlopen: in april is de volgende editie van de Pyongyang marathon!  Met kippenvel over de finish komen onder luid gejuich van 50.000 Noord-Koreanen, hoe gaaf is dat?!”

Bert Ruitenbeek, Hooglanderveen

Bert Ruitenbeek loopt bij 2BFit in Nijkerk en werkt als personal trainer/inspanningsfysioloog/ademhalingstherapeut bij TheNext in Nijkerk. 

Handje van de minister van sport

 

 

 

 

 

Felicitaties van de minister van sport van Noord-Korea…