Opvallende internationale deelname Marathon Amersfoort

De Marathon Amersfoort verwelkomt elk jaar vele deelnemers uit het buitenland. Tijdens de laatste editie stonden er maar liefst 37 nationaliteiten aan de start. Volgens Jaap Hengeveld van de Marathon Amersfoort, spelen datum en ambiance een grote rol. “In de maand juni is de wereldwijde agenda met marathons nogal klein’, zegt Hengeveld. “We zien dan ook dat onze buitenlandse gasten vooral voor de klassieke 42 kilometer komen. Ze struinen Internet af en worden gegrepen worden door onze promotiefilmpjes. Wij leggen hierin vooral de nadruk op sfeer en het mooie parcours, met onder andere de route over de singels. Een Amerikaanse deelneemster zei eerder: ‘It’s such a cosy city!’.”

Voor de aanstaande editie op 10 juni staat de landenteller op dit moment volgens Hengeveld al op 22. “De deelnemers zijn voornamelijk afkomstig uit Europa, maar er staan inmiddels ook lopers bij uit Canada, VS, Brazilië en Algerije. Uit Panama -ook niet echt in de buurt- verwelkomen we straks een hele groep. Hun trainer, Oscar Carrasquilla, loop de 42 km. Eén van de dames, Ayenza Matthews loopt de 21 kilometer. Zij liep twee weken geleden de Boston Marathon. Haar doel is op elk continent een marathon te volbrengen; de World Majors. Na Boston staat Tokyo op haar kalender en in 2020 wil ze deelnemen aan de marathon op Antarctica.”

Katrien_VerbekenOok België is weer goed vertegenwoordigd met op dit moment 21 deelnemers. Katrien Verbeken (zie foto links) uit Deinze loopt in Amersfoort haar 7e halve marathon. “Ons oog viel op Amersfoort omdat het dichtbij is, maar ook omdat lopen in Nederland echt een feest is! Zo staan er bij jullie opvallend veel toeschouwers langs het parcours. Op internet zag ik dat Amersfoort een leuke, gezellige stad is met veel geschiedenis. We maken er dus ook een beetje een citytrip van. Enkele vrienden van onze atletiekclub liepen vorig jaar al in Amersfoort en vertelden mij dat Amersfoort een mooi parcours heeft. Wij zien er dus echt naar uit! Hopelijk wordt het niet al te warm …”

Het internationale karakter van de Amersfoortse stadsmarathon wordt op maandag 14 mei ingeluid met een documentaire film over de Boston Marathon in Theater De Lieve Vrouw. “Een Nederlandse première”,  zegt Hengeveld. “Er zijn nog kaarten! De film is gemaakt in het jaar ná de aanslag. Het is een mooie en emotionele documentaire film, over deze oudste marathon van de wereld. Het gaat over nu en toen. Bijvoorbeeld over Kathrine Switzer; zij liep in 1967 als eerste vrouw -illegaal- de Boston Marathon uit. Met haar actie gaf ze de discriminatie van vrouwen in de atletiek een gezicht. Vijf jaar later werden vrouwen voor het eerst toegelaten tot de Boston Marathon en pas sinds 1984 staat de 42 kilometer voor vrouwen op het programma van de Olympische Spelen!”